endocrinology clinic5

Ενδοκρινολογικό Ιατρείο


Γλυφάδα, Αττική Ελλάδα

Πρόθεση απόδοσης βάθους και υπόστασης.

Το ιατρείο βρίσκεται σε ένα πολύβουο εμπορικό περιβάλλον στο πλάι ενός μεγάλου εμπορικού κτιρίου, στη Γλυφάδα Αττικής. Ο χώρος που κληθήκαμε να μετατρέψουμε σε ενδοκρινολογικό ιατρείο ήταν ένας εγκαταλελειμμένος χώρος που αρχικά στέγαζε κατάστημα παιχνιδιών διαθέτοντας ψηλή τζαμαρία 4 μέτρων και στενόμακρη κάτοψη συνολικής επιφάνειας 60τμ. Πρόθεση του σχεδιασμού μας ήταν να αναδείξουμε τη νέα λειτουργία κάνοντας το ιατρείο να ξεχωρίσει από το ογκώδες κτίριο στο οποίο ανήκει.

Read More

Σύνθεση χαμηλότερων λευκών όγκων.

Βασική επιδίωξη του σχεδιασμού ήταν το ιατρείο να αποκτήσει βάθος και παράλληλα υπόσταση στο εξωτερικό, καθώς η γραμμική κάτοψη και το μεγάλο ύψος του χώρου έδιναν μια επίπεδη εικόνα βιτρίνας εξωτερικά, ενώ λειτουργούσαν ανασταλτικά ως προς την ανάγκη ιδιωτικότητας στο εσωτερικό. Για να δοθεί ανθρώπινη κλίμακα στο χώρο, χαμηλότεροι λευκοί όγκοι συνθέτουν τους χώρους του ιατρείου εντάσσοντας τους σε ένα σύνολο που δίνει ροή και ταυτόχρονα κατοπτρίζει τη λειτουργία της κάτοψης στην όψη.

Λευκές γραμμές, λευκές επιφάνειες, λευκοί όγκοι ξεδιπλώνονται και δημιουργούν τους χώρους της υποδοχής, του διαιτολογικού εξεταστηρίου και του γραφείου, τα έπιπλα και το στέγαστρο της όψης. Σε επίπεδο τομής δόθηκε έμφαση στις φυγές και στην απόδοση συνέχειας στο χώρο. Η κάτοψη οργανώθηκε πάνω σε μια ισχυρή χάραξη που αποκλίνει του ορθοκανονικού και δημιουργεί μία εμφανή ροή εισόδου από το εξωτερικό στο χώρο της υποδοχής και διαχωρίζει οπτικά την είσοδο από το χώρο αναμονής. Ο πρόσθετος χώρος του διαιτολογικού-εξεταστηρίου, με την πιο απλή και ήπια χρήση του, τοποθετείται ενδιάμεσα ως ένα ανεξάρτητο στοιχείο. Με τον τρόπο αυτό λειτουργεί ως μία μεταβατική ζώνη από το χώρο αναμονής στο ιατρικό γραφείο.

Το λευκό έρχεται να παίξει το δικό του καταπραϋντικό ρόλο στην τεταμένη ψυχολογία του ασθενή που επισκέπτεται τον ιατρό. Ανάμεσα του, στοιχεία με έντονη υλικότητα όπως ο τοίχος από φυσικό ξύλο και η αδρή τσιμεντοκονία, διασπούν την λευκή ομοιομορφία ορίζοντας ζώνες εξυπηρέτησης και αλλαγής λειτουργιών. Το φως που ανακλάται και ζωγραφίζει πάνω στις λευκές επιφάνειες, ρέει μέσα από το κενό και συμπληρώνει το κάδρο της γαλήνιας ατμόσφαιρας του ιατρείου.

Τοποθεσία:Γλυφάδα, Αττική
Εμβαδον: 60τ.μ.
Ετος:2017
Αρχιτεκτονες : Ήρα Δεσύπρη, Αριστείδης Μησιάρης
Φωτογράφος : Γιώργος Δημητρακόπουλος