C_09 ENG

Κατοικία ανάμεσα στις αυλές


Το οικόπεδο στο οποίο έρχεται να ενταχθεί η κατοικία βρίσκεται στα νότια προάστια της πόλης των Αθηνών.

Read More

Το γραμμικό οικόπεδο έχει έντονη κλίση στο εμπρόσθιο τμήμα του με υψομετρική διαφορά 1.30 μέτρων μεταξύ των άκρων του. Στο βορινό τμήμα του,σε ψηλότερη στάθμη και σε επαφή με την μεσοτοιχία βρίσκεται μια τριώροφη πολυκατοικία η οποία δημιουργεί ένα ισχυρό και συμπαγές μέτωπο στην πλευρά αυτή.  Στο νότιο τμήμα υπάρχει μια χαμηλή μονοκατοικία και διάφορες προσθήκες αυτής, μερικές εκ τον οποίον βρίσκονται σε άμεση επαφή με τα όρια της ιδιοκτησίας.Η θέα αρχίζει να αποκαλύπτεται όταν ο παρατηρητής στρέψει το βλέμμα του νοτιοδυτικά. Εκεί, από το άνοιγμα του δρόμου αρχίζουν να αποκαλύπτονται οι κατάφυτοι λόφοι της Βουλιαγμένης και στο βάθος η θάλασσα.  
 Σε αυτό το ήπιο αλλά κατά τα άλλα άναρχο οικιστικό περιβάλλον η κατοικία έρχεται να ενταχθεί αντιπαραβάλλοντας την εγγενή της απλότητα. Η καθαρή γεωμετρία της και τα πρωτογενή υλικά την διαχωρίζουν από τον “πολύβουο” περίγυρό και της επιτρέπουν να δημιουργήσει μια ήρεμη αύρα στο χώρο στον οποίο θα ζήσει η οικογένεια. 
Ο σχεδιασμός ξεκινάει με την διαμόρφωση του εδάφους, με τη δημιουργία των αυλών και της βάσης της κατοικίας. Στη συνέχεια δυο κυβικοί όγκοι διαφορετικής υλικότητας τοποθετούνται πάνω στη βάση και σε ολίσθηση μεταξύ τους για να ολοκληρώσουν την σύνθεση.  
 Ο κύβος τους ισογείου είναι διαμπερής στον γραμμικό άξονα ανατολής δύσης του οικοπέδου του επιτρέποντας την οπτική και λειτουργική επικοινωνία μεταξύ των αυλών. Πάνω από αυτόν, εδραζόμενο ένα μονολιθικό πρίσμα από πιο αδρό υλικό εσωκλείει τους πιο ευαίσθητους και χώρους χώρους της κατοικίας εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ιδιωτικότητα και προστασία που απαιτείται. 
  Η “κατοικία ανάμεσα στις αυλές” με τις απλές χειρονομίες της ανοίγει ένα συνεχή διάλογο μεταξύ δομημένου και υπαίθριου χώρου, δημόσιου και ιδιωτικού βίου. Καταργώντας τα αυστηρά όρια μεταξύ της κατοικίας και των αυλών πετυχαίνει μια ροική συνέχεια στους χώρους της με στόχο προσφέρει μια μοναδική εμπειρία κατοίκησης. 

Τοποθεσία:Βούλα, Αττική
Εμβαδον:210 τ.μ.
Ετος:2020
Αρχιτεκτονες :Ήρα Δεσύπρη, Αριστείδης Μησιάρης