villapanorama12

Κατοικία στο Πανόραμα


Βούλα, Αττική Ελλάδα

Το κτίριο στη συνέχεια του ορίζοντα.

Από την πρώτη κιόλας επίσκεψη στο οικόπεδο έγινε αισθητή η ανάγκη σχεδιασμού ενός κτηρίου του οποίου όλοι οι ζωτικοί χώροι θα βρίσκονται υψηλότερα από το επίπεδο του δρόμου απολαμβάνοντας ανεμπόδιστη θέα. Η χειρονομία ανύψωσης του κτηρίου σε συνδυασμό με την πισίνα υπερχείλισης που αντανακλά τον ουρανό δημιουργεί μία αίσθηση αιώρησης μεταξύ των δύο ορίων του οικοπέδου. Δύο παράλληλα επίπεδα στην πρόσοψη τονίζουν τη σχέση της κατοικίας με τη θέα και τον ορίζοντα, ενώ δίνουν γραμμικότητα στη μάζα του κτηρίου, παρά το στενό μέτωπο του οικοπέδου.

Read More

Ο σχεδιασμός της κατοικίας.

Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της σύνθεσης καθορίστηκαν αρχικά από τους αυστηρούς οικοδομικούς κανονισμούς της περιοχής (κτίσμα πανταχόθεν ελεύθερο, υποχρεωτική στέγη, απαγόρευση πιλοτής, μέγιστο ύψος από το φυσικό έδαφος) και από τις μορφολογικές ιδιαιτερότητες και διαστάσεις του οικοπέδου. Οι περιορισμοί αυτοί σε συνδυασμό με τη ζητούμενη εξάντληση και αύξηση της μέγιστης δόμησης οδήγησαν σε μια μονολιθική αρχιτεκτονική προκειμένου να καλυφθούν οι ζητούμενες ανάγκες. Ωστόσο, η κατοικία διατηρεί το μονολιθικό ύφος της μόνο στα πλευρικά της όρια για λόγους ιδιωτικότητας ενώ το μπροστινό της τμήμα ανοίγεται προς τη θέα. Οι χώροι του κτηρίου είναι διαμπερείς και επιτρέπουν την οπτική επαφή μεταξύ των επιπέδων. Με τον τρόπο αυτό γίνεται αισθητή η λειτουργική συνέχεια της κατοικίας, ενώ αυξάνεται και η αίσθηση του μεγέθους της. Επιπλέον, η ελεύθερη κάτοψη επιτρέπει σε όλους τους χώρους το προνόμιο της θέας.

Η οργάνωση της κατοικίας

Με την είσοδο στην κατοικία ο χρήστης βρίσκεται στο επίπεδο διημέρευσης. Εκεί διατάσσονται σε ελεύθερη κάτοψη ο χώρος του καθιστικού και της τραπεζαρίας ενώ σε άμεση σχέση βρίσκεται και ο χώρος της κουζίνας. Οι βοηθητικοί χώροι συγκεντρώνονται διακριτικά, αφήνοντας τον υπόλοιπο χώρο ελεύθερο. Στον όροφο της κατοικίας βρίσκονται οι χώροι ύπνου της οικογένειας. Η άνοδος καταλήγει στο διώροφο εσωτερικό αίθριο όπου βρίσκεται και ο χώρος του γραφείου. Κάθε δωμάτιο απολαμβάνει θέα και διαθέτει ανεξάρτητο μπάνιο. Η κατοικία διαθέτει επιπλέον και μια σοφίτα που προορίζεται για βοηθητική χρήση και χώρος παιχνιδιού. Κάτω από το επίπεδο του ισογείου βρίσκεται ένα επίπεδο που περιλαμβάνει το χώρο στάθμευσης καθώς και ένα δεύτερο χώρο κουζίνας-καθιστικού που λόγω της κλίσης του οικοπέδου είναι υπέργεια και μπορούν να αποτελέσουν ένα ανεξάρτητο διαμέρισμα. Στο υπόγειο βρίσκονται όλες οι βοηθητικές χρήσεις για την λειτουργία της κατοικίας, ένα φωτεινό γυμναστήριο και δύο ξενώνες.

Τοποθεσία: Βούλα, Αττική
Εμβαδον: 490τ.μ.
Ετος:2019
Αρχιτεκτονες :Ήρα Δεσύπρη, Αριστείδης Μησιάρης