Υπόσκαφες κατοικίες


Το νέο συγκρότημα κατοικιών βρίσκεται στις δυτικές καταπράσινες πλαγιές της Στελίδας στη Νάξο. Το οικόπεδο είναι κάθετα στην κλίση της πλαγιάς που φτάνει μέχρι τη βραχώδη ακτή. Η ηρεμία της περιοχής διακόπτεται μόνο από τους ήχους των κυμάτων που σκάνε. ενώ το βράδυ τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα κάνουν το μοναδικό σκηνικό ακόμα πιο ειδυλλιακό.

Read More

Με στόχο την καλύτερη δυνατή ενσωμάτωση της δομής στο οικόπεδο χωρίς να διαταραχθεί η υπάρχουσα αρμονία, οι κατοικίες δεν ακολουθούν τη συνηθισμένη κυβική μορφή των κυκλαδίτικων σπιτιών που τις κάνει να ξεχωρίζουν στη γη. Αντίθετα, η πρόταση αναπτύσσεται υπόσκαφα, με σεβασμό στο αξιοθαύμαστο τοπίο.

Ο σχεδιασμός έχει αναφορά τους πετρόχτιστους αναλημματικούς τοίχους που που συναντάται στο τοπίο των Κυκλαδων για να δημιουργήσει ένα τοπίο που είναι τόσο αγροτικό όσο και οικιακό. Οι στιβαροί πέτρινοι τοίχοι δημιουργούν τις γραμμικές προσόψεις των κατοικιών και σχηματίζουν τα αίθρια σε κάθε κατοικία. Τα αίθρια παρέχουν φως, διαπερατότητα, αερισμό και αποτελούν την ιδιωτική αυλή κάθε δωματίου. Το φυσική φύτευση επανέρχεται πλήρως πάνω από τις στέγες των κατοικιών και η πλαγιά επιστρέφει στην αρχική της κατάσταση. Η τυπική κυκλαδίτικη πανίδα με μικρά βότανα, θάμνους, απίστευτη βιοποικιλότητα και δελεαστικές μυρωδιές ρέει πάνω από τις στέγες των κατοικιών των οποίων ο όγκος είναι ανεπαίσθητος, σε συνδυασμό με την ευρύτερη τοπογραφία του νησιού.

Τοποθεσία:Στελίδα, Νάξος
Εμβαδόν:500τ.μ.
Έτος:2021
Αρχιτεκτονική Μελέτη:DESYPRI & MISIARIS ARCHITECTURE σε συνεργασία με τον Βαλάντη Μάτσακα
Αρχιτέκτονες :Αριστείδης Μησιάρης, Ήρα Δεσύπρη, Βαλάντης Μάτσακας Δανάη Τσέλου
Φωτορεαλισμός:Cadmonkeys