legrandbleu13

Villa Le Grand Bleu


Νάξος, Ελλάδα

Μια καθαρή γραμμή στο τοπίο.

Τη βίλα συνθέτει μια βασική δυναμική χάραξη στο έδαφος του οικοπέδου, η οποία εμπνέεται από την ανάπτυξη των κυκλαδίτικων οικισμών, που αναπτύσσονται σε στενή σχέση με το έδαφος και ακολουθούν τη φυσική τοπογραφία, το δρόμο του νερού και των μονοπατιών.

Read More

Η χάραξη αυτή ορίζεται από μια γραμμή που διαμορφώνει τον προσανατολισμό και τις ζώνες πάνω στις οποίες οργανώνονται οι χώροι της βίλας και καθορίζει τα επίπεδα διημέρευσης και εκτόνωσης. Η σύνθεση δεν ακολουθεί έναν αυστηρό γεωμετρικό κάναβο αλλά αντίθετα, ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο και τις ιδιαιτερότητες του. Η ιδέα ολοκληρώνεται με την δημιουργία ενός κυβικού όγκου, που εκφράζει την «κυκλαδίτικη μονάδα» και δένει αρμονικά με την δυναμική γραμμική χάραξη. Στη μονάδα αυτή διαμορφώνεται και η είσοδος προς το εσωτερικό.

Η οργάνωση της κατοικίας.

Η χάραξη στο οικόπεδο δημιουργεί 3 βασικά επίπεδα οργάνωσης, όπου στο μεσαίο αναπτύσσεται ο κύριος χώρος της κατοικίας και στο χαμηλότερο βρίσκονται οι δύο ξενώνες, προσδίδοντας την μεγαλύτερη δυνατή ιδιωτικότητα στη βίλα. Η είσοδος γίνεται από το υψηλότερο επίπεδο, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τον δρόμο. Από εκεί μία μικρή υπαίθρια γραμμική διαδρομή δημιουργεί ένα βιωματικό περίπατο στον χώρο, αφού δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να εξερευνήσει την τοπογραφία της περιοχής, να ανακαλύψει θέες και φυγές προς την πόλη, την θάλασσα ή το βουνό. Στο τέλος της διαδρομής ανάμεσα στους δύο λευκούς όγκους, αρχίζει μια κατάβαση που καδράρει με σχεδόν σκηνογραφικό τρόπο τη θέα αποκαλύπτοντας σταδιακά τον όγκο του κτιρίου και τον υπαίθριο χώρο της βίλας που μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν ένα με το τοπίο.

Το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου έχει φυτεμένο δώμα και χάνεται στο φυσικό έδαφος αφήνοντας έτσι την λευκή γραμμή να συνομιλήσει αφαιρετικά με το πολύπλοκο επικλινές επίπεδο του οικοπέδου. Πέραν αυτού όμως, ένα σημαντικό πλεονέκτημά του είναι οι βιοκλιματικές του ιδιότητες καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου, αφού τους καλοκαιρινούς μήνες το χώμα μεταφέρει την θερμοκρασία του εδάφους κρατώντας το κτίριο δροσερό. Αντίστοιχα το χειμώνα το έδαφος λειτουργεί ως μόνωση προστατεύοντας εσωτερικό από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μόνο στην κυβική κυκλαδίτικη μονάδα που αποτελεί και το κύριο χώρο διημέρευσης υπάρχει βατό δώμα που αποκτά ζωή με τη δύση του ηλίου όπως στα παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια.

Τοποθεσία:Νάξος,
Εμβαδον:290τ.μ.
Ετος:2017
Αρχιτεκτονες :Ήρα Δεσύπρη, Αριστείδης Μησιάρης, Φίλιππος Τσουλογίαννης-Νικολάου
Κατασκευή : Veronis Jakobsen Development Construction