Άρθρο στο “Κ” της Καθημερινής: “Αίγινα, μαθήματα απλότητας”


Η περιοχή της Όμορφης Εκκλησιάς δεν συγκαταλέγεται στους πολυσύχναστους προορισμούς της Αίγινας. Βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη και οφείλει το όνομά της στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, που θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο βυζαντινό μνημείο του νησιού.

Εκεί, καταμεσής ενός ερημικού ελαιώνα, η αρχιτεκτονική σύλληψη του Αριστείδη Μησιάρη και της Ήρας Δεσύπρη επιχειρεί να εντάξει στο σχεδόν άγριο τοπίο της περιοχής ένα σημείο αναφοράς με σαφή γεωμετρικά χαρακτηριστικά και γήινη ογκοπλασία. Η λίθινη κατοικία περιλαμβάνει την κύρια κατοικία και τον ξενώνα. Γεώδεις τοίχοι που αποκτούν υπόσταση από τον τοπικό πωρόλιθο δημιουργούν μια “αγκαλιά” που οργανώνει τη ζωή στο κτήμα ανάμεσα σε ένα σύνολο υπαίθριων χώρων.

aigina6

Με την είσοδο στο οικόπεδο, η παρουσία νερού “παραλαμβάνει” τον επισκέπτη τον οδηγεί μέσα από έναν μεσογειακό περίπατο, ανάμεσα στις συστάδες των δέντρων προς την κύρια είσοδο της κατοικίας. Το νερό που “συνόδευε” τον επισκέπτη στη διαδρομή του, συνεχίζει στο εσωτερικό. Η ελεύθερη κάτοψη και τα μεγάλα ανοίγματα προσδίδουν την αίσθηση της συνέχειας του υπαίθριου χώρου στο εσωτερικό της κατοικίας. Το κτήριο βρίσκεται υπό κατασκευή και αυτό που επιθυμούν οι δύο αρχιτέκτονες είναι να μεταγγίσουν σε κατοίκους και επισκέπτες τις αξίες της μεσογειακής ομορφιάς και της απλότητας.

-Δ. Ρηγόπουλος.